اقتصاد و تاثیر آن بر فرهنگ و سیاست:

جامعه‌ای که فقیر است نمی‌تواند جامعه با فرهنگی باشد

دکتر محسن اسماعیلی عضو مجلس خبرگان رهبری در گفت و گویی مفصل با مجله عصر اندیشه (شماره ۲۵ اسفند ۱۳۹۹) در باره اقتصاد و تاثیر آن در فرهنگ و سیاست، اصل ۴۴ و سیاست های کلی اجرای آن، خصوصی سازی ها، دشواری های مبارزه با فساد و مفسدان اقتصادی، و محورهای نیازمند به بازنگری حقوقی سخن گفته است.
مشروح این گفت و گو در ادامه می آید:

«اقدام» و «عمل»؛ آشکارترین پیام نوروز

کارگزاری که وقت خود را صرف کارهایی کند که وظیفه او به شمار نمی‌رود، و به همین دلیل از انجام وظایف شغلی خود باز ماند، خطاکار و شایسته توبیخ است؛ حتی اگر آن کارها فی نفسه مجاز و خوب هم باشد.

از کتاب بايسته‌های اقتصادی از ديدگاه فقهی و حقوقی (۳)

لزوم به‌کارگيری منابع و ثروت‌های طبیعی

قرآن نمي‌گويد خداوند زمين را آباد كرد و در اختيار شما گذاشت، بلكه مي‌گويد عمران و آبادي زمين را به شما تفويض كرد؛ يعني امكانات از هر نظر آماده است، اما شما بايد با كار و كوشش زمين را آباد سازيد و منابع آن را به دست آوريد و بدون تلاش سهمي نداريد.

از کتاب بايسته‌های اقتصادی از ديدگاه فقهی و حقوقی (۲)

ضرورت بودجه‌ریزی کارشناسی و عملیاتی

اختصاص رديف‌هاي بودجه به هر تشکيلات و کاهش يا افزايش رقم‌هاي پيش‌بيني شده، نشان‌دهندة خواست و گرايش نمايندگان محترم است و اهداف کوتاه مدت نظام را مشخص مي‌کند.

از کتاب بايسته‌های اقتصادی از ديدگاه فقهی و حقوقی (۱)

اقتصاد در قانون اساسی

قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران هم مانند همة قوانين اساسي ديگر اصول كلي و خطوط اقتصادي را تبيين كرده است؛ با اين تفاوت مهم كه از نظر ما «اقتصاد، وسيله است نه هدف».

جهاد اقتصادی؛ چرا و چگونه؟

«جهاداقتصادی» عامل استقلال و عزت جامعه اسلامی است؛ همانگونه که جهاد نظامی چنین است. گر چه اقتصاد از نظر ما وسیله است نه هدف، اما وسیله ای است گریزناپذیر و اهداف دینی و معنوی هم بدون آن تحقق یافتنی نیست.

عفاف و حجاب

بیست و یکم تیرماه، در تقویم کشور ما روز «عفاف و حجاب» نامیده می شود؛ موضوعی که در ضرورت عرفی، سودمندی های اخلاقی، وجوب شرعی و لزوم قانونیِ آن تردیدی نیست. با این حال هر از چند گاهی به مناسبتی مورد بحث و گفتگو قرار می گیرد. واقعاً مسئله چیست؟!
حجاب و عفاف از واژه های پر بسامد در فرهنگ دینی و ملی ماست. بدون شک وجوب حجاب از احکام شناخته شده شرعی و عفاف از پسندیده ترین سجایای اخلاقی است. اما مفهوم این دو واژه چیست؟ چه رابطه ای دارند؟ پیشینه تاریخی آن چیست؟

گرامیداشت هفته دفاع مقدس، تضمین منافع ملی است

خاطرات جنگ و خطرات آینده

در هفته دفاع مقدس از چیزی جز آن حادثه تاریخی نمی توان گفت؛ حادثه ای که کمتر نظیر داشته و توانست اوج قدرت اسلام و عظمت عزم ایرانیان را به نمایش گذارد و اثبات کند که تاریخ را اراده انسان ها می سازد نه قدرت ها و امکانات مادی؛ هر چند همه پشت به پشت هم دهند و در سخت ترین شرایط، یک ملت تنها را مورد تهاجم قرار داده و از بکارگیری هیچ سلاح یا ارتکاب هیچ جنایتی فروگذار نکنند. بازخوانی آن دوران ضرورتی است که با گذشت زمان دوچندان می شود.
نسل امروز و فردای ما نیازمند بازشناسی ریشه ها و برکات جنگ است.

روح خارجي‌گري انفکاک تعقل از تدين است

جمود و خشک‌ مغزي و خشکه‌مقدسي بود که موجب آفرينش فاجعه‌اي به بزرگي ترور علي (ع) در محراب عبادت شد و اين همان خطري است که همواره جوامع بشري را تهديد مي‌کند. براي درک اهميت اين خطر بزرگ بايد در نظر داشت که تعقل و تدين دو بال براي پرواز فرد يا جامعه به سوي خوشبختي و کمال است.