السلام علیک یا شهرالله الاکبر و یا عید اولیائه

ماه مبارک رمضان؛ فرصتی برای خودسازی اخلاقی و حقوقی

با همه وجود شکر که بار دیگر به این میهمانی دعوت شدیم؛ میهمانی خدا در ماه مبارک رمضان. در باره اهمیت و ارزش منحصر به فرد این ماه فراوان گفته اند و شنیده ایم، اما کمتر به این نکته توجه شده است که این ماه فرصتی برای تمرین رعایت حقوق دیگران، و بلکه فداکاری برای آسایش همنوعان هم هست.

تغییر رویکرد خانواده با فناوری های نوین

محسن اسماعیلی دانشیار گروه حقوق خصوصی دانشگاه تهران با اشاره به اهمیت این همایش خانواده و رسانه گفت: خانواده به عنوان یک نهاد است. این نهاد سرنوشت آینده و نسل‌های بعدی ما را رقم می‌زند. خانواده واحد بنیادین جامعه و کانون اصلی رشد و تعالی انسان است.

او ادامه داد: خانواده جایی است که انسانیت به رشد و کمال می‌رسد زیرا خانواده جهان و تاریخ را روشن می‌کند. باتوجه به آیه‌ای در قرآن که می‌فرماید؛ خانواده بزرگترین اذن بشریت و جامعه است.

اسماعیلی افزود: پرداختن به خانواده یکی از وظایف اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران است و همه‌ قوانین جامعه باید بر اساس حقوق خانواده باشد. رسانه پدیده امروزی نیست بلکه رسانه‌های مبنی بر فناوری نوین نوع خانواده‌ها را تغییر داده است. خانواده‌ها در عصر امروز دو نوع هستند که شامل فضای حقیقی و فضای مجازی می شوند.

او تصریح کرد: فضای حقیقی در خانواده‌ها کم‌رنگ شده است. فضای رسانه که همان به فضای مجازی مربوط می‌شود روابط زوجین را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.

دانشیار گروه حقوق خصوصی دانشگاه تهران گفت: آنچه باید سر لوحه مسئولان باشد مدیریت تحولات رسانه‌ای است در غیر این صورت رسانه‌ها ما را مدیریت می‌کند.

او اظهار کرد: ترسیم چشم انداز‌های جامعه تنها اسناد کلان و ابلاغ آن‌ها نیست که برخی از آن‌ها حتی عملی هم نمی‌شوند بلکه ترسیم جامعه رسانه‌ها هستند. امروزه از رسانه می‌توانیم برای آگاهی خانواده‌ها و حتی کودکان استفاده کنیم. رسانه‌ها بهترین راهکار برای رفع تبعیض‌های جامعه و جوانان هستند.

اسماعیلی بیان کرد: آموزش و پیوند‌های عاطفی ، روابط محبت آمیز بین فرزندان و نشان دادن جایگاه و رسالت آن‌ها را می‌توان از ظرفیت‌های مثبت رسانه استفاده کنیم که برخی از خانواده‌ها از این ظرفیت رسانه‌ها استفاده نمی‌کنند.

برخورداری از حقوق شهروندی تابع دین و اعتقادات نیست

به گزارش خبرنگار گروه قضائی خبرگزاری فارس، محسن اسماعیلی نماینده استان تهران در مجلس خبرگان رهبری و عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در همایش حقوق بشر و شهروندی ،ضمن تبریک عید مبعث و دهه فجرگفت:چهره تابناک جمهوری اسلامی به دلیل هجمه سنگین رسانه ای در ۴ دهه گذشته دچار ابهام ها و سوالاتی شده است که پاسخ به آن بخشی از همان جهاد تبیین است که رهبرمعظم انقلاب از آن یاد می کنند.برگزاری این همایش برای رفع همین شبهات است که از اوایل انقلاب مرتبا تکرار شده وعلاوه بر بدخواهی دشمنان لحن نامناسب وکم گویی یا حتی بدگویی برخی از افراد داخل هم بی تاثیر نبوده است.

اسماعیلی عنوان کرد: نسبت انقلاب با حقوق شهروندی تابعی است از نسبت دین مبین ما با این مسئله ،که از گذشته های دور علاوه بر تبلیغات سخیف رسانه ای و برخی از تئوری پردازی ها که رسما سمت استادی در دانشگاه های کشوردارند و صاحب قلم هستند و استنباطشان این است که اصولا نسبتی میان انقلاب اسلامی و حقوق بشر و شهروندی متصور نیست و این ارتباط جعلی است .پاسخ به این شبهات باید توسط خودمان انجام شود گرچه باید خیلی زودتر در این سال ها پاسخ میدادیم ولی این شبه همچنان باقیست.

اسماعیلی ادامه داد:سومین همایش حقوق بشر و شهروندی برای پاسخ به همین شبهات تدارک دیده شده است به نظر بنده هم نیاز هست هرسال چندین بار ازاین گفتگو ها برگزار شود چراکه تکرار پرسش، تکرار پاسخ را به همراه دارد و این میتواند فایده زیادی داشته باشد.

وی افزود: اساسا این جمله درست نیست که حقوق بشر و شهروندی اسلامی وجود ندارد و قابل تصور نیست چرا که پایه دین بر حقوق بشر و شهروندی است چرا که ما یک دین بیشتر نداریم هر گرایش دینی مسیحیت ،یهودیت وغیره که در طول تاریخ آمده قسمتی از یک دین بوده که در نهایت کامل شده و امروز به دست ما رسیده است.قرآن میفرماید هرپیامبری را در هر امتی برانگیختیم شعار این بود که از زیر بار طاغوت خودتان را رها کنید.

دانشیار دانشگاه تهران گفت: پیامبران برای دفاع از آزادی های همه شهروندان آمده اند و ما معتقدیم حقوق شهروندی تابعی از ایمان و اعتقاد نیست یعنی پیامبران تنها برای دفاع از آزادی های مومنان نیامده اند بلکه دین و پیامبران برای دفاع از آزادی های همه انسان ها برانگیخته شده اند.بنابراین اگر ما میخواهیم امنیت را در کشور ایجاد کنیم این امنیت تنها برای عده ای خاص نیست این امنیت برای تمام مردم است.

پایان پیام/۲۵-۱۱-۱۴۱۰۱
https://www.farsnews.ir/news/14011125000732/%D8%A8%D8%B1%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D8%B4%D9%87%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF%DB%8C-%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%B9-%D8%AF%DB%8C%D9%86-%D9%88-%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D9%82%D8%A7%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D9%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA

کجایند اهل رجب؟!

توصیه های رجبیه مرحوم استاد قدس سره الشریف

ماه رجب فرا رسید؛ ماهی که همیشه مورد توجه و تأکید حضرت استاد، آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی، اعلی الله مقامه بود و آن را فرصتی کم نظیر می دانستند. قسمتی از توصیه های ایشان را که نوشته بودم، تقدیم شما عزیزان می کنم. روحش شاد که فرمود:

شش سال گذشت

پدر تکیه گاه آدمی بعد از خداست. شش سال از رحلت والدد بزرگوارم؛ حاج عزیز الله اسماعیلی گذشت. برای شادی روح او و همه رفتگان لطفا صلوات و فاتحه ای قرائت فرمایید

در مراسم «از غدیر تا عاشورا» انجام می شود:

رونمایی از دو کتاب جدید دکتر محسن اسماعیلی

به گزارش خبرگزاری مهر، در دفتر نشر فرهنگ اسلامی در مراسمی با عنوان «از غدیر تا عاشورا» از دو کتاب تازه محسن اسماعیلی با عنوان «منشور رستگاری: شرح و تفسیر نامه ۶۹ نهج البلاغه» و «در «طلب عیش مدام: باز اندیشی و تحلیل درس‌های عاشورا برای روزگار ما» رونمایی می‌کند.

در این مراسم که از ساعت ۱۵ روز سه شنبه ۴ مردادماه ۱۴۰۱ در فروشگاه کتاب زیتون واقع در خیابان کریمخان برگزار می‌شود، بجز نویسنده این کتاب‌ها، حجت الاسلام سید محمدحسن ابوترابی استاد حوزه و دانشگاه و امام جمعه تهران نیز حضور دارد.

هفته قوه قضاییه بر رییس محترم، قضات شریف و کارکنان عزیز آن مبارک باد

جایگاه و مسئولیت های منصب قضا

هفته‌ اول تیر ماه، همه ساله به عنوان «هفته قوه قضائیه» گرامی داشته می‌شود؛ یکی از قوای اصلی کشور که به تعبیر معمار نظام اسلامی، « ملجأ و پناهگاه مردم ستم‏دیده است، قوه‏ای است مستقل و هیچ مقامی حق دخالت در آن را ندارد.

به مناسبت سالگرد رحلت امام خمینی عزیز

رمز و راز استقبال و بدرقه ای بی نظیر

از دوازدهم بهمن ۵۷ تا چهاردهم خرداد ‏۶۸ فاصله زیادی نیست؛ يادآور يكى از ماندگارترين دوران هاى تاريخ اين ديار. از روزی كه مردمى عاشق و تشنه خوبى‏ها، پس از سالهاى طولانى فراق، گمشده خود را چون نگينى در بر گرفتند و استقبالى بى‏مانند از مراد خويش را در سينه پرخاطره هستى به يادگار نهادند، تا روزی که همان مردم، عاشق تر و تشنه تر از گذشته با رهبر محبوب خود وداع کرد؛ بدرقه ای شورانگیزتر از استقبال پیشین.

مبانی حقوق و کرامت انسان و آثار آن در اندیشه شهید صدر

ایسنا/خراسان رضوی:
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: تمام مهندسی شهید صدر مبتنی بر آیه ۳۱ سوره مبارکه بقره است و بر این اساس کرامت و حقوق انسان را بر خلافت استوار می‌کند.

محسن اسماعیلی، در نشستی مجازی با موضوع «کرامت و حقوق انسان در اندیشه شهید صدر» اظهار کرد: شهید صدر دارای ویژگی‌های خاصی است که باید این ویژگی‌ها را کم‌نظیر دانست‌. او از وقتی به سن تکلیف رسیده از هیچ‌کسی تقلید نکرده و همواره تمام عمرش در مبارزه، هیجان و مشکلات عجیب مالی سپری شده است.

وی افزود: با توجه به آثار متعددی که از ایشان در دست است، این آثار عالم‌گیر شده و نام او را برای همیشه ماندگار کرده است. اینکه انسان به این اندازه عمر کند و این همه اثر ماندگار و تحول‌آفرین عرضه کند، این شخصیت را به یک فرد بسیار بی‌نظیر تبدیل کرده است. با توجه به خاص بودن کتاب‌های آن شهید بزرگوار باید گفت که ما باید تا جایی که می‌توانیم از آثار ایشان استفاده کنیم و خود را از این کتاب‌ها محروم نکنیم و تا می‌توانیم با آثار ایشان انس بگیریم.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: به نظر من اندیشه شهید صدر درباره انسان، مبتنی بر یک اصطلاح قرآنی است و آن خلافت انسان است. همانگونه که می‌دانیم در آیات متعددی در قرآن به موضوع خلافت اشاره شده که مهمترین آن، آیه ۳۰ سوره بقره و همچنین یونس است. آیه ۳۰ سوره مبارکه بقره که مبنایی‌ترین آیه در این زمینه است از گفت‌وگوی پروردگار متعال با فرشتگان به هنگام خلقت بشر سخن به میان آمده که در همان ابتدا که خداوند می‌خواهد انسان را معرفی کند می‌فرماید: «إِنِّی جَاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلِیفَةً ۖ قَالُوا أَتَجْعَلُ فِیهَا مَنْ یُفْسِدُ فِیهَا وَیَسْفِکُ الدِّمَاءَ وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِکَ وَنُقَدِّسُ لَکَ ۖ قَالَ إِنِّی أَعْلَمُ مَا لَا تَعْلَمُونَ»؛ به یاد آور وقتی که پروردگارت فرشتگان را فرمود که من در زمین خلیفه‌ای خواهم گماشت، گفتند: آیا کسانی در زمین خواهی گماشت که در آن فساد کنند و خون‌ها بریزند و حال آنکه ما خود تو را تسبیح و تقدیس می‌کنیم؟! خداوند فرمود: من چیزی از اسرار خلقت بشر می‌دانم که شما نمی‌دانید.

اسماعیلی بیان کرد: این جواب یعنی آنکه شما اگر صبر کنید خواهید دید که انسان موجود شریفی است و شایستگی این را دارد که خلیفه من روی زمین باشد. سپس به فرشتگان دستور می‌دهد که به آدم سجده کنند که همه انجام دادند به جز ابلیس.

وی تصریح کرد: در واقع شهید صدر تمام مهندسی خود را درباره انسان در این آیه مبتنی بر کرامت و حقوق انسان را بر خلافت استوار می‌کند. در حقیقت سخن او این است که اولاً خلافتی که خداوند در این آیات به انسان نسبت داده، در همه امور به انسان اطلاق دارد. در حقیقت خداوند در هر چیزی که اختیار و اراده دارد، این اختیار و اراده می‌تواند به انسان داده شود و به عبارتی باید گفت که خداوند انسان را در همه حوزه‌ها جانشین خود کرده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران یکی از ابعاد خلافت انسان بر روی زمین را حکومت‌داری دانست و افزود: از این‌رو است که گفته می‌شود حکمرانی ریشه در خلافت الهی دارد و اگر انسان بر سرنوشت خود حاکم است، این بزرگترین کرامت انسان است که او را بر سرنوشت خود حاکم کرده است. این کرامت بزرگ به دلیل خلافتی است که به آن اشاره شد و به همین دلیل است که هم در مبنا، شیوه و هم در نحوه تعامل با شهروندان که در ادبیات دینی رعیت دانسته می‌شوند، اثرگذار است.

اسماعیلی با اشاره به اصل ۵۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: در این اصل آمده است که حاکمیت بر جهان و انسان به طور مطلق برای خداست، اما همان خدایی که حاکمیت مطلق بر جهان و انسان دست اوست و انسان را بر سرنوشت خود حاکم قرار داده است. در واقع اگر خداوند بنا بود که خود بر روی زمین قرار گیرد و اداره جوامع را در دست داشته باشد، چه می‌کرد؟ هر کاری که خداوند روی زمین انجام می‌داد، انسانی که حکمرانی را از جانب خداوند بر عهده گرفته مسئول است که همان اقدامات را انجام دهد.

وی تأکید کرد: در حقیقت شهید صدر با تحلیل مفهوم خلافت به این نتیجه می‌رسد یک حکمران که از جانب خداوند انتخاب شده از چهار بعد وظیفه دارد که اقداماتی را انجام دهد. از این‌رو اولین بعد از ابعاد خلافت الهی را استعمار و آبادانی زمین مطرح می‌کند. با توجه به این بعد باید گفت که در حقیقت حکام وظیفه دارند توسعه، آبادانی و عمران را برای مردم به ارمغان بیاورند.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران بیان کرد: همچنین شهید صدر، بُعد دوم از ابعاد چهارگانه را نیز نتیجه حکومت انسان بر خود میداند. بُعد سوم نیز از تعبیر حاکمیت ملی استفاده می‌کند و می‌گوید که خلافت الهی مستلزم حاکمیت ملی است. در حقیقت این حاکمیت ملی بدین معناست که انسان نه تنها بر سرنوشت خود مسلط و صاحب اختیار است بلکه بر سرنوشت اجتماعی خود نیز مسلط است.

اسماعیلی با اشاره به چهارمین بُعد از ابعاد چهارگانه خلافت شهید صدر بیان کرد: شهید صدر بُعد چهارم را تنظیم روابط اجتماعی می‌داند. همان موضوعی که دانشجویان رشته حقوق با آن آشنا هستند و آن این است که فلسفه علم حقوق تنظیم روابط اجتماعی است. همانگونه که جامعه شناس معروف آمریکایی گفته است «ما حقوقدانان می‌آییم که روابط اجتماعی را به گونه‌ای مهندسی کنیم که هر کسی از اختیارات و آزادی‌های خود بهره‌مند شود و به حقوق و آزادی‌های دیگران لطمه‌ای وارد نکند.»

وی اظهار کرد: شهید صدر در کتاب‌های مختلف خود از جمله «الاسلام یقودالحیاة» سخنان عجیبی را به میان می‌آورد و در نهایت هم به این نتیجه می‌رسد که انسان پروردگاری غیر از خداوند ندارد. اربابی برای انسان نیست و هیچکس حق حکمرانی برای انسان را ندارد. مگر با اذن الهی و این اذن الهی از طریق رضایت مردم در زمان غیبت و تعیین آن در زمان ظهور صورت می‌گیرد.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران تأکید کرد: این ابعاد چهارگانه در اندیشه شهید صدر که ناشی از خلافت انسان بر زمین است، پایه کرامت و همه حقوق انسان‌هاست. همچنین با توجه به اینکه این خلافت به نمایندگی از خدای متعال است همراه با مسئولیت هم می‌شود و از این‌رو است که در قرآن از پذیرش حکمرانی به عنوان امانت یاد شده و لذا مفهوم خلافت و حکمرانی یک ملازمه تگناتنگی با مسئولیت پذیری و پاسخگویی دارد.
https://www.isna.ir/news/1401012917585/%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%88%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D8%A7%D9%85%D8%AA-%D9%88-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B1-%D8%AE%D9%84%D8%A7%D9%81%D8%AA-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D9%86%D8%AF%DB%8C%D8%B4%D9%87-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%B5%D8%AF%D8%B1

بازنشر به مناسبت دهه مبارک فجر

عدالت اجتماعی و انقلاب اسلامی

انقلابی که این روزها را به عنوان سالگرد پیروزی اش گرامی داشته ایم خجسته و پر برکت تر از آن است که بتوان توصیف کرد. امام عزیز و به حق پیوسته ما در آغاز وصیت نامه سیاسی- الهی خود شهادت داده اند که :« اهمیت انقلاب شکوهمند اسلامی که دستاورد میلیون ها انسان ارزشمند وهزاران شهید جاوید آن و آسیب دیدگان عزیز، این شهیدان زنده است و موردامید میلیونها مسلمانان و مستضعفان جهان است ، به قدری است که ارزیابی آن ازعهده قلم و بیان والاتر و برتر است» و البته معلوم است که مسئولیت ماهم برای قدرشناسی وپاسداری ازآن به همین اندازه سنگین است.برای ادای این تکلیف دشوار چه باید کرد؟

میلاد کریم اهل بیت مبارک

امام حسن (ع)؛ سکوتی سخت تر از فریاد

السلام علیک یا شهرالله الاکبر و یا عید اولیائه

ماه مبارک رمضان؛ فرصتی برای خودسازی اخلاقی و حقوقی