اسماعیلی در رونمایی از کتاب حوزه رسانه و حقوق:
تدوین قانون جامع رسانهها باید از نگاه افراطی برحذر باشد
دکتر محسن اسماعیلی در مراسم رونمایی از کتاب «حقوق مطبوعات در جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا»، بر اجتناب قانون جامع رسانهها از افراط و تفریطهای اجتماعی و سیاسی تاکید کرد.
دکتر محسن اسماعیلی در مراسم رونمایی از کتاب «حقوق مطبوعات در جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا»، بر اجتناب قانون جامع رسانهها از افراط و تفریطهای اجتماعی و سیاسی تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این نشست دکتر محسن اسماعیلی، رییس سابق مرکز مطالعات و تحقیقات رسانهها و نویسنده مقدمه این کتاب، طی سخنانی مطبوعات را قدیمیترین رسانه جمعی دانست که به همین دلیل قدیمیترین قانون را دارد. وی گفت: حتی گاهی از مقررات همه رسانهها با عنوان قانون مطبوعات یاد میشود.
رییس دانشکده حقوق دانشگاه امام صادق (ع) با بیان اینکه افراط و تفریط جامعه ایرانی همواره ما را با گرایشهای سختگیرانهای مواجه کرده است، گفت: حقوق مطبوعات نیز از این افراط و تفریطها متاثر بوده است. بررسیها نشان میدهند که قانون مطبوعات از دوره مشروطه بیش از پنج بار تغییر یافته است اما هیچگاه نتوانستهایم تکالیف حقوق مطبوعات را بازنگری کنیم زیرا همواره زمانی برای اصلاح این قانون اقدام شده که در نقطه عطف سیاسی اجتماعی مانند رویکار آمدن و عزل مصدق یا حوادث قبل و بعد از انقلاب اسلامی بودهایم.
اسماعیلی تدوین قانون جامع رسانهها را مستلزم مشارکت روزنامهنگاران و بهرهگیری از تجربههای سایر کشورها در این زمینه دانست و گفت: از مسوولان میخواهم که در این باره صبر و مطالعات بیشتری انجام دهند.
وی با بیان اینکه همزمان با تالیف این کتاب، مطالعات دیگری در همین زمینه در دانشگاه امام صادق(ع) انجام شد، گفت: این نوشتار در حقیقت بخشی از پازل مطالعات قانون جامع رسانههاست.
رییس دانشکده حقوق دانشگاه امام صادق (ع) با اشاره به این جمله از مقاممعظم رهبری که «فلسفه این انقلاب آزادی است؛ آزادی بیان و آزادی اندیشه» گفت: تالیف این کتاب با تکیه بر همین جمله، میتواند نشان دهنده این نکته باشد که مولف به اهمیت آزادی مطبوعات در کشور پی برده، زیرا این نوع آزادی است که نقد سازنده را در پی دارد و به بالندگی نظام اسلامی کمک خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در صورت سوءاستفاده از آزادی، باید با متخلف برخورد شود، گفت: این کتاب در این باره تمهیدات خوبی اندیشیده و واکنشهای غیر کیفری و غیر دولتی را ترجیح داده است.
اسماعیلی افزود: این کتاب پیشنهادهایی برای برخورد با تخلفات از راه تشکیل شورای حل اختلاف برای مطبوعات و پررنگتر کردن نقش هیات منصفه در این زمینه ارایه میدهد و مشخصات دادگاهایی را که به جرایم مطبوعاتی میپردازند، تعیین میکند.
رییس سابق مرکز مطالعات و تحقیقات رسانههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بهرهگیری از منابع خوب و موثق، پانوشتهای مناسب و ارایه خلاصه مطالب در قالب جدولها را مزیتهای این نوشتار دانست و گفت: با تالیف این کتاب و کتابهای دیگری که در سالهای اخیر در زمینه حقوق مطبوعات به چاپ رسیدهاند، اکنون دیگر مطمئنم که درس «حقوق مطبوعات» از فقر مطالعاتی خارج شده است.
محمد سرشار، نویسنده این کتاب نیز با بیان اینکه «در دوره معاصر به دنبال پایهگذاری تمدن موعودیم» گفت: پس از رخوت ناشی از عقبماندگی ما از دنیای غرب در زمینه یافتههای علمی، اکنون در حال بازیابی تمدن اسلامی به سر میبریم و این بازیابی در شئون مختلف صورت گرفته که یکی از آنها مطبوعات اسلامی است.
سرشار از علم حقوق به عنوان علمی منفعل یاد کرد که حالت کنشی آن ضعیف است و ادامه داد: برای پررنگتر کردن این وجه علم حقوق مکاتب مختلفی ظهور کردند. سیاست جنایی به عنوان شاخهای از رشته جرمشناسی از جمله این مکاتب است. این رشته با پیشگیری از جرم و اتخاذ تدابیری برای حمایت از مطبوعات، به رفع نقیصه منفعل بودن علم حقوق میپردازد و با نگاه به آینده رسانه آرمانگرای اسلامی میکوشد از تجربههای بشری در این زمینه غافل نباشد.
عضو گروه مطالعاتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، آمریکا را سردمدار حقوق مطبوعات دنیا معرفی کرد و گفت: برای طراحی الگوی مطبوعات در کشور گریزی از مطالعه این حقوق نداریم و این کتاب از نخستین آثاری است که با رویکردی تطبیقی به ابن موضوع میپردازد.
نویسنده حوزه رسانه با اشاره به سیر تاریخی و چالشبرانگیز آزادی مطبوعات در کشورمان گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی آزادی مطبوعات نیز اسیر جریانهای مختلف سیاسی شد و در جریان کشمکشهای سیاسی در این زمینه نگاه مسوولانه به مقوله آزادی مطبوعات به فراموشی سپرده شد.
وی کتاب «حقوق مطبوعات در جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا» را تنها کتابی دانست که یک دوره مطبوعات را با توجه به یافتههای اندیشمندان کشورمان و نظریههای حقوقی آمریکا بررسی کرده است.
کتاب «حقوق مطبوعات در جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا» نوشته محمد سرشار با شمارگان ۲۰۰۰ نسخه از سوی دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها منتشر شد.
در نمایشگاه رسانه های ایران برگزار شد
آیین بزرگداشت دکتر محسن اسماعیلی به عنوان استاد و پیشکسوت حقوق رسانه
اخبار
- امام رضا(ع) و شیوه دعوت به دین
- برخی امروز به دنبال زدودن اعتبار حدیث هستند
- آخرین درس از آخرین پیامبر : حرمت و حقوق انسان
- «کلید فهم عاشورا» در دسترس شما قرار گرفت
- گزیده «در طلب عیش مدام» منتشر شد
- در باره اسرار اربعین
- با حاج آقا مجتبی در راه کربلا
- «گزیده درسهای عاشورا برای روزگار ما» منتشر شد
- کسب و انتشار خبر؛ مهم ترین حق خبرنگاران است
- کرامت انسانی به مثابه مبنای حقوق بشر از دیدگاه قرآن و اسناد بینالمللی
- به غلامی تو مشهور جهان شد حافظ
- پیام تبریک به رییس جمهور منتخب جناب آقای دکتر پزشکیان
- خورشید را بر نیزه گویى خواب دیدم
- دعوت به شرکت گسترده و پر نشاط در مرحله دوم انتخابات
- آینده سازی، معرفت یابی و انحراف زدایی از آثار عزاداری است