به مناسبت سالروز وفات حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)
عرض ادب به سوی قبله تهران
شهر ری، مدفن شریف حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السّلام، را قبله تهران می نامند، و حق نیز همین است. او یکی از برجسته ترین شخصیت های دین، پس از حضرات معصومین است که در علم و عمل و جهاد، و در نگاه اهل بیت علیهم السلام، جایگاهی ویژه دارد.
تبار حضرت عبدالعظیم حسنی با چهار واسطه، به سبط اکبر پیامبر خدا، یعنی امام مجتبی صلوات الله علیه می رسد، و در کرامت طبع ، عزّت نفس و خدمت به محرومان چنان بود که به «السیّد الکریم» شهره گشته است.
تاریخ دقیق تولّد و وفات او دقیق نیست ؛ ولی چهارم ربیع الثانی، به عنوان تاریخ تولّد و پانزدهم شوال، به عنوان تاریخ وفات ایشان شهرت یافته است. از توفیقات کم نظیر ویآن است که دوران حیات پنج امام – یعنی امام کاظم تا امام عسکری- را درک کرده است.
برای درک عظمت علمی و تقوایی حضرت عبدالعظیم کافی است بدانیم که ابوحمّاد رازی گفته است : درسامرّا خدمت امام هادی (ع) رسیدم و مسائلی از حلال و حرام از ایشان پرسیدم . امام به پرسش های من پاسخ داد و هنگامی که خواستم از ایشان خدا حافظی کنم به من فرمود : ای ابو حماد ! هنگامی که چیزی از امور دینی در منطقه ات برای تو مشکل شد ، از عبدالعظیم بن عبدالله حسنی بپرس و سلام مرا به او برسان.
یکی دیگر از مهم ترین نشانه های عظمت معنوی و مقامات باطنی ایشان، میزان ثواب و فضیلت زیارت مزار آن بزرگوار است. شیخ صدوق از محمّد بن یحیی عطّار، یکی از اهالی ری، این گونه نقل کرده که : خدمت امام هادی علیه السّلام رسیدم . ایشان فرمود:«کجا بودی ؟» گفتم : حسین بن علی (ع) را زیارت کردم . امام هادی علیه السّلام فرمود : «أما إنّک لَوزُرتَ قَبرَ عَبدِالعَظیمِ عِندَکُم کُنتَ کَمَن زارَ الحُسَینَ بنَ عَلِیٍّ علیه السّلام»؛ بدان که اگر قبر عبدالعظیم را در شهر خودتان زیارت کنی ، مانند کسی هستی که حسین بن علی علیه السّلام را زیارت کرده باشد!
به همین دلیل است که بزرگان دین، از جمله مرحوم آیت الله بهجت به زیارت حرم ایشان اصرار داشته و می فرمودند: «اهل تهران اگر هفته ای یک مرتبه به زیارت ایشان نروند، جفا کرده اند.»
استاد ما، مرحوم حضرت آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی نیز اهتمام تمامی به این زیارت داشتند، و خصوصاً در شب اول هر ماه به آن مقید بودند. سرانجام نیز در همانجا منزل و مأوی گرفتند.

دکتر فرید محسنی
دکتر اسماعیلی هیچگاه همرزمان شهیدش را از یاد نخواهد برد
اخبار
- شش درس ماندگار از مولود کعبه
- علی(ع) و عدالت
- توصیه های رجبیه مرحوم استاد قدس سره الشریف
- آیت الله جلالی خمینی؛ عالمی خدوم ، مردمی و انقلابی بود
- عدالت اجتماعی و انقلاب اسلامی
- روی گیتی زین مصیبت تا قیامت تار باد
- آیت الله مجتبی تهرانی می گفتند: هرچه دارم از حضرت امام(ره) است
- إِذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِي الْإِسْلَامِ ثُلْمَةٌ لَا يَسُدُّهَا شَيْءٌ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ/ درگذشت آیت الله مصباح یزدی
- به یاد «خلاصه خوبی ها»؛ شهید علیرضا عاصمی
- هرگزم نقش تو از لوح دل وجان نرود
- سیاست گذاران فرهنگی و مدیران رسانه ها در برابر تبلیغات منفعل نباشند
- انالله و اناالیه راجعون/ رحلت آیت الله یزدی
- جدیدترین کتاب دکتر محسن اسماعیلی در زمینه حقوق ارتباطات و رسانه ها منتشر شد
- شهادت دکتر محسن فخری زاده را تسلیت عرض می کنم
- آنچه از «گنجینه خواف» نمی دانیم